Презадолжената Грција и одржа лекција на Велика Британија

Кога Павлос Панделидес сфати дека пандемијата на коронавирус се движи кон запад,  купи билет и полета од Атина кон Лондон за да ја собере својата ќерка, студентка на градскиот универзитет, и да се врати со неа следниот ден во Грција. Иако силен обожавател на се што е британско, бизнисменот апсолутно не се сомневаше дека тоа што го прави е правилно. „Британците се борци, но можев да видам дека тие ја  потценија пандемијата“, рече тој.

Додека Ковид-19 се ширеше низ северна Италија, Борис Џонсон сè уште си играше со јавноста, при што неговата влада покажуваше загрижувачки знаци на самозадоволство. „Немаше време за трошење“, рече Панделидес. „Едноставно постапив како загрижен татко. Беше јасно дека тие навистина ќе завршат во хаос“.

Во неделите пред да се запрат сите летови од  Грција до Велика Британија, побарувачката за авионски билети од големата грчка заедница во оваа земја скокна на невидени височини.Грците, како и многу други Европејци, не беа воодушевени и всушност беа вознемирени од постапувањето на владата на Џонсон околу јавната здравствена состојба. Хаотичката стратегија на Велика Британија, почетниот мек пристап и високата стапка на смртност беа дочекани со неверување во Грција која, и покрај евидентните ефекти од скоро децениската должничка криза, го држеше вирусот под контрола.

„Управувањето со пандемијата од страна на Џонсон беше речиси медитеранско по стилот, необично и безгрижно“, рече економскиот аналитичар Антонис Папагианидис. „Не можете да помислите друго, освен тоа дека луѓето беа оставени да се разболуваат и дека интересите на економијата беа ставени пред здравјето“.

Во отсуство на одговорно раководство, Британците беа изложени на спротивни пораки, рече тој. „Прво, им рекоа:„ Нема проблем “; Потоа, „О, има проблем“. Ова не е начин да се третираат граѓаните. Требаше да бидат информирани за реалните ризици и да им се дозволи да се справат со нив“, вели тој.

За разлика од над 31.000 луѓе кои досега подлегнаа на болеста во Велика Британија, Грција забележа една од најниските стапки на смртност на континентот, со 150 смртни случаи и помалку од 2.700 потврдени случаи на коронавирус по спроведувањето на  тешките мерки за да се превенира рано епидемијата.Тоа беше голема и среќна промена за нацијата често поврзувана со граѓанска непослушност и неспособност – и двата производи на дисфункционална состојба.

И така, додека Велика Британија влегува во недела на неизвесност дали мерките ќе се олеснуваат, Грците ги подготвуваат плажите и хотелите за туристичката сезона, надевајќи се дека ќе започнат во јули, бидејќи ограничувањата постепено ќе се намалуваат.

Премиерот Киријакос Мицотакис досега одолеа на искушението да попушти. И, додека епидемиолозите продолжуваат да зборуваат за порамнување на кривата на заразени, анкетите покажуваат дека поддршката за неговата влада е на високо ниво. Гордоста го замени гневот и срамот – чувствата што преовладуваа кога земјата се соочуваше со банкрот. Довербата во подготвеноста  на државните институции исто така се врати. Еластичноста стекната со годините на криза можеби ги подготви Грците да се справат со пандемијата, велат аналитичарите.

Мицотакис, поранешен банкар кој ја презеде власта пред помалку од една година,  покажа одлучувачко лидерство затворајќи ја економијата – тежок удар за неа кога штотуку започна да се опоравува – следејќи ги медицинските совети уште од самиот почеток.

Грчкиот лидер сфати дека здравствениот систем, погоден од мерките за штедење на земјата, брзо ќе колабира доколку не се задржи вирусот. Беа донесени експерти за заразни заболувања, кои добија централна улога на дневните брифинзи.

„Тој е човек што ја чита секоја студија во деталји, секое ноов истражување за каков било напредок на вирусот“, изјави негов  помошник. „Кога ќе дознае за Грци кои имаат високи позиции во фармацевтски фирми во странство ќе ги најде и ќе им се јави.“ Нема, додаде тој, простор за спинови, шоуменство, лутини или „какво било чувство на непобедливост“ што толку често ги тресе народите со империјално минато. „Бевме многу свесни за ограничувањата на Грција“, изјави помошникот. (Гардијан)