Пресуда за ТНТ


Во Основниот кривичниот суд – Скопје денеска ќе биде изречена пресудата за случајот ТНТ, кој се однесува на уривањето на комплексот „Космос“ на инвеститорот Фијат Цановски.

За делото се обвинети повеќе лица, меѓу кои и поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески и тогашниот градоначалник на Општина Гази Баба Тони Трајковски, додека во отсуство му се суди на екс премиерот Никола Груевски.

Во завршните зборови Јанакиески и Трајковски се изјаснија дека немаат сторено кривично дело при уривањето на „Космос“ и оти се надеваат на ослободителна пресуда.

Јавниот обвинител Бурим Рустеми, пак, во завршните зборови нагласи дека во текот на постапката со сигурност се докажа дека обвинетите ги сториле делата што им се ставаат на товар и побара да им биде изречена ефективна казна затвор.

Случајот ТНТ го води судијата Огнен Ставрев.

Покрај Јанакиески, Трајковски и Груевски, во ТНТ обвинети се и еден градежен инспектор и тројца вработени во општина Гази Баба.