Предвременото гласање во САД веќе стигна до 90 милиони

Луѓе во редица чекаат да гласаат во Њу Орлеанс, Лиузијана (Фото: Ројтерс)

Повеќе од 90 милиони Американци гласаа на претседателските избори во САД, според податоците од саботата „Проектот за избори на САД“ на Универзитетот во Флорида, поставувајќи ја сцената за највисока стапка на учество во последните еден век.

Рекордното темпо, околу 65 отсто од вкупниот одѕив во 2016 година, го одразува интензивниот интерес за гласањето и изборот меѓу Доналд Трамп и Џо Бајден.

Огромен број луѓе гласаа по пошта или лично на места за гласање поради загриженост за изложеност на корона вирус на преполните места на денот на изборите.

Трамп заостанува зад Бајден во анкетите за националното мислење главно поради критиките за справувањето на неговата администрација со Ковид-19, при што досега починаа 229.000 луѓе, со бројни нови инфекции кои ги соборуваат дневните рекорди, додека денот на изборите се ближи во вторник.

Демократите имаат значителна предност при раното гласање заради прифаќањето на поштенските ливчиња. Експертите предвидоа дека излезноста лесно ќе ги надмине 138-те милиони гласачи во 2016 година. Само 47 милиони гласови беа поднесени пред денот на изборите пред четири години.

Во 20 држави кои пријавуваат податоци за регистрација на партии, веќе гласале 19,9 милиони регистрирани демократи, наспроти 13 милиони републиканци и 10,1 милиони без партиска припадност. Податоците не покажуваат за кого се дадени гласовите.