Предавање на германскиот сценограф Јан Папелбаум

Германскиот сценограф Јан Папелбаум вечер од 19 часот во Музејот  на современа уметност ќе одржи предавање „Модерното на сцена (Сонот на куќата)“, што е дел од програмата „Преведување визуелна драматургија 2019“ на Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт.

Јан Папелбаум е еден од најинвентивните современи театарски сценографи во германскиот и европски театар, резидентен сценограф во „Шаубуне“ во Берлин, кој соработува со етаблираните режисери Томас Остермајер, Фалк Рихтер, Том Кунел …

-Негови најпознати сценографии се од претставите со специфични сценско-режисерски поставки, како „Ричард Трети“, „Хамлет“, „Хеда Габлер“, „Елдорадо“ … каде што сензибилно, вешто, досетливо и непредвидливо ги спојува наративното од драмскиот текст, визијата на режисерот и сценографското дожувување на реалноста инспирирана од антропологијата на секојдневниот живот – животот и луѓето во и вон градовите денес и тука, соопшти Музејот на современа уметност.

Јан Папелбаум ќе зборува за своето сценографско искуство и неговото место во современиот театар, за германскиот театарски систем и неговата соработка со најталентираните современи режисери денес.

Покрај предавањето, утре и задутре ќе се одржи и стручна работилница за современа сценографија, во соработка со афирмирани и активни македонски сценографи, визуелни уметници, режисери и архитекти.