Пред 50 години, на УС Опен за прв пат беше воведен тај-брејк

На 25 јули 1970 година беше објавено дека за прв пат во историјата на УС Опен ќе се игра тај-брејк.

Тогаш тај-брејкот се состоеше од најмногу девет поени – се играше до пет, а кога резултатот беше 4:4 се играше решавачки поен.

УС Опен беше првиот гренд слем што користи тај-брејк. Но, во текот на 70-тите години, на сите поголеми турнири, освен Дејвис купот, беа напуштени сетови на два разлика по 6:6 во сите случаи, освен во одлучувачкиот сет.

На првиот ден од УС Опен во 1970 година, на 2 септември се одиграа 26 тај-брејка.

УС Опен во сегашниот формат до седум поени е воведен во 1975 година.