Преброени над 70 проценти од гласовите: Пендаровски 53,81 отсто, Силјановска 42,69

Според првичните резултати објавени на веб страницата на Државната изборна комисија од обработени 71,92 отсто од избирачките места, води претседателскиот кандидат на СДСМ и Коалицијата Стево Пендаровски со 53,81 проценти, пред кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата Гордана Силјановска Давкова со 42,69 отсто.

Неважечки ливчиња се 3,50 отсто.

Одѕивот во вториот круг на претседателските избори до 18:30 часот изнесуваше 44,5 проценти.

На половина час пред затворањето на гласачките места во вториот круг на претседателските избори на гласање излегле 795,577 граѓани според обработени 97,61 процент од 3.428 избирачки места.