Европратениците од Комисијата за граѓански слободи побараа од Софија да ги почитува одлуките на Стразбур за македонското малцинство

Комисијата за граѓански слободи (ЛИБЕ) на Европскиот парламент во денешната усвоена нацрт-резолуција за ситуацијата со основните права и правната држава во Бугарија, ги повика бугарските власти да обезбедат почитување на вредностите на ЕУ и Повелбата за основните права, јави дописникот на МИА.

Нацрт-резолуцијата предложена од известувачот Хуан Фернандо Лопез Агилар (социјалист, Шпанија) со 35 гласа „за“, 30 „против“ и 1 „воздржан“, се однесува на значително влошување на почитувањето на принципите на владеењето на правото, демократијата и основните права, особено независноста на правосудството, поделбата на власта, борбата против корупцијата и слобода на медиумите во Бугарија.
Европратениците ја нагласуваат потребата бугарската Влада да обезбеди построга контрола врз начинот на трошење на средствата на ЕУ и да се одговори на загриженоста на даночните обврзници во врска со употребата на нивните даноци за даночни цели без одлагање. збогатување на кругови поврзани со владејачката партија.

Текстот исто така се фокусира на постојаните системски проблеми во правдата, вклучувајќи го и недостатокот на механизми за отчетност на Високиот судски совет и на Главниот обвинител и неуспехот да се почитуваат повеќе од 45 пресуди на Европскиот суд на правдата.

Притоа во нацрт-резолуцијата се повикуваат бугарските власти на спроведување на релевантните пресуди на Европскиот суд за човекови права, при што се наведени меѓу другото и пресудите кои се однесуваат на неможноста на македонското непризнато малцинство во Бугарија да регистрира свое здружение или политичка партија: пресудата од 19 јануари 2006 година, Обединета македонска организација Илинден и други (апликација бр. 59491/00); пресуда од 18 октомври 2011 година, Обединетата македонска организација Илинден и други (бр. 2) (апликација бр. 34960/04); пресуда од 11 јануари 2018 година, Обединета македонска организација Илинден и други (бр. 3) (апликација бр. 29496/16); пресуда од 11 јануари 2018 година, Јордан Иванов и други (апликација бр. 70502/13).

Притоа во резолуцијата се бара од бугарските власти да ги осудат сите акти на насилство и говорот на омраза против малцинствата.

Европратениците исто така се загрижени за низа други прашања, како: најавената уставна реформа, на која треба да и претходат вистински консултации и да се усогласат со меѓународните стандарди; можните измени во изборниот закон, неколку месеци пред следните законодавни избори; усвојување на законодавството од страна на владата преку забрзани процедури; недостаток на резултати од истраги за корупција на високо ниво; сериозно влошување на слободата на медиумите и условите за работа на новинарите во Бугарија во изминатите десет години; обвиненијата против бугарската полиција во врска со употреба на сила врз жени, деца и новинари за време на протести; и повреда на основните права во Бугарија, вклучително и говор на омраза, секс и родова дискриминација, како и правата на Ромите и барателите на азил.

– Европското право е од суштинско значење; владеењето на правото исто така. Владеењето на правото е поврзано со одбраната на интересите на ЕУ и борбата против корупцијата. Картографијата на корупцијата јасно покажува дека земјите-членки со структурни неуспеси во владеењето на правото се оние кои се најмногу изложени на коруптивни практики во управувањето со буџетот и фондовите на ЕУ. Ова мора да заврши, истакна известувачот Хуан Фернандо Лопез Агилар.

За Бугарија е предвидено да се расправа на 5 октомври, а резолуцијата ќе биде ставена на гласање на пленарна седница на 8 октомври.

Оваа расправа в ЕП доаѓа по протестите кои избувнаа во Бугарија на 9 јули, кога демонстрантите повикаа на оставка на премиерот Бојко Борисов и на јавниот обвинител Иван Гешев, засновани на наводите за корупција и заробување на државата. Граѓаните излегоа на улица по два инциденти кои додадоа на растечка фрустрација кај населението од системска политичка корупција.