Правила за дебатата Бајден-Трамп на Си-Ен-Ен: Две паузи за реклами, фрлање паричка, без публика…


Првата американска претседателска дебата меѓу актуелниот Џо Бајден и републиканскиот противкандидат Доналд Трамп на 27 јуни ќе опфати две паузи за реклами, без реквизити и микрофони освен кога ќе зборува противникот, објави Си-Ен-Ен.

Во мај, кандидатите се согласија да се соочат во две дебати, вклучително и едната овој месец, водена од водичите на Си-Ен-Ен, Џејк Тапер и Дејна Баш во Атланта, и другата на 10 септември, водена од Еј-Би-Си.

Две паузи за реклами

Си-Ен-Ен вчера објави дека и двајцата кандидати ќе се појават на еден подиум за време на 90-минутната дебата, дека позициите на подиумот ќе се одредат со фрлање паричка и дека кандидатите ќе добијат пенкало, бележник и шише вода, но не може да користат реквизити.

„Микрофоните ќе бидат исклучени во текот на дебатата, освен за кандидатот чиј ред е да зборува“, соопшти Си-Ен-Ен, пренесе Хина. Од таму посочија дека модераторите „ќе ги користат сите алатки што им се на располагање за да го применат времето и да обезбедат цивилизирана дебата“.

За време на двете паузи за реклами, на вработените во кампањата не им е дозволено да комуницираат со својот кандидат и нема да има публика во студиото.

Дебатите се полни со ризици за двајцата кандидати

Си-Ен-Ен соопшти дека кандидатите кои ги исполнуваат условите мора да се појават на доволно државни гласачки ливчиња за да го достигнат прагот од 270 изборни гласови потребни за победа и да освојат најмалку 15 отсто во четири одделни национални анкети.

Дебатите, кои ќе привлечат десетици милиони американски телевизиски гледачи, се полни со ризици за двајцата кандидати кои се соочуваат со тесна трка. Бајден има три преферирани теми за дискусија, а тоа се правата на абортусот, состојбата на демократијата и економијата.

Трамп одби да разговара со неговите ривали за време на трката за номинација на републиканците. Неговиот тим ги истакна имиграцијата, јавната безбедност и инфлацијата како клучни прашања пред дебатата, пренесе Хина.