Позната докторка објасни како да се убие вирус во храната


 

Познатата руска лекарка Елена Малишева соопшти дека загревањето на храната во микробранова шечка „го убива секој случаен вирус“, дури и ако куварот кашлал или кивал за време на подгoтовката.

Малишева на Инстаграм објасни дали заразаен кувар може на купувачот да му пренесе вирус преку храната која ја подготвувал.

Имено, според тврдењата на професорка по молекуларна билогоија во Лос Анџелес, Паула Кенон, потрошувачите не треба да се плашат од купување готова храна, затоа што куварите во рестораните се придржуваат до строг хигиенски правила за да избегнат болести предизвкани од храна.

Покрај ова, малишева советува дека готова храна која е купена треба да се загрее во микробранова, да се измијат рацете и потоа да се јаде. Како што вели, поради тоа се препорачува земање готова замрзната храна, затоа што таа бара загревање.

Порано Маслишева изјави дека 80 отсто од луѓето лесно или речиси без некакви симптоми го пренесуваат корона вирус.