Пожарот на депонијата Русино изгаснат, ризик од повторна појава на оган

Состојбата по избувнувањето на пожар на регионалната депонија Русино, близу Гостивар од утрово е стабилна. Локалните власти велат дека огнот е изгаснат, но непријатна миризба сé уште се чувствува на повеќе места низ градот. Пожарот на депонијата се појави во саботата наутро и предизвика реакции на граѓаните кои се жалеа на чадот и лошата миризба и стравуваа од еколошка катастрофа. Речиси 24 часа по реакциите на надлежните служби, огнот беше локализиран и ставен под контрола, но заради временските услови постои ризик од повторно палење на отпадот.
– Пожарот од вчера е изгаснат со ангажманот на повеќе приватни фирми и наши екипи. Состојбата засега е стабилизирана, но од одредени жаришта се појавува чад. Наши екипи се на самото место со неколку машини кои би реагирале веднаш, заради ризикот од повторна појава на пожар, топлото време и временските услови кои владеат таму и ќе останат, велат од ЈП Комуналец.
За справување со пожарот Дирекцијата за заштита и спасување ангажираше градежни машини како поддршка на ТППЕ Гостивар и Комуналното претпријатие на Гостивар. Екипа од подрачното одделение на ДСЗ Дирекцијата за заштита и спасување кои се вклучија во справувањето со огнената стихија и денес се на самото место и следат состојбата.
Гостиварските еколози, пожарот го оценија огромна еколошка катастрофа по животната средина и здравјето на луѓето.
-Односот на одговорните е неприфатлив, бидејќи никој не излезе со официјален став и препораки да им каже на граѓаните што да прават и како да се заштитат од штетните  гасови на кои беа изложени, наведуваат од здружението „Гв Еко“ и побараа конечно да се уреди оваа депонија и да се спречи загадувањето на околината.
Причините за појавата на пожар на регионалната депонија Русино не се познати, но се претпоставува дека дошло до самозапалување предизвикано од топлото време. Брзата реакција на пожарникарите во саботата наутро беше попречена заради изведувањето на градежни работи и реконструкција на патот што води до депонијата.