Пожар во Патра: Евакуирани детска болница, старечки дом и жители на неколку населби


Противпожарната служба евакуираше јавен дом за стари лица и болница во западниот пристанишен град Патра, бидејќи шумскиот пожар ги зафати објектите.

Поттикнат од силните ветрови, пожарот, кој започна на периферијата на Арои, гори низ шумите и грмушките и се шири кон Пагона, соседното предградие кое ги вклучува општинскиот старечки дом Патра и болницата Карамандеио.

Претходно денес противпожарната служба како мерка на претпазливост ја евакуираше установата за згрижување деца со посебни потреби и домовите во Меримна во нејзината општа близина.