Повеќето Бугари очекуваат владата да падне за една година


 

Мнозинството Бугари очекуваат владата на Николај Денков и Марија Габриел да биде соборена за помалку од една година. Ова го покажуваат резултатите од експресната анкета на „Алфа Рисрч“, спроведена за програмата „Референдум“ на БНТ.

Вкупно 33 отсто од испитаниците сметаат дека владата ќе трае околу шест месеци или до локалните избори. Други 29 отсто очекуваат владата да работи една година.

Само 24% предвидуваат подолг животен век од повеќе од 1 година, а 16% од испитаниците очекуваат 18-месечно управување.

Уште 14% не можат да проценат колку ќе трае редовната влада.

Повеќе од половина од испитаниците – 53%, очекуваат работата на канцеларијата „Денков-Габриел“ да биде проследена со конфликти. Вкупно 31% претпоставуваат дека Владата ќе се справи со своите обврски со разбирање, а 16% не можат да се движат низ ситуацијата.