Повеќе од 50 милиони Американци веќе гласаа, се очекува најголема излезност од 1908

Огромни редици за гласање има насекаде низ Америка

Повеќе од 25 милиони Американци гласаа преку пошта и лично во текот на првата недела од раното гласање до саботата, бројка која е поголема од двојно за една недела.

Доколку темпото се задржи, од одѕивот на изборите во 2020 година може да го урне рекордот на излезност стар еден век од 1908 година, кога гласаа 65 проценти од избирачите со право на глас.

Одѕивот следи по загриженоста кај гласачите и застапниците на правата на глас во услови на пандемија на корона вирус, при што службените лица за избори известуваа за долги редови во центрите за рано гласање и зголемени барања за гласање по пошта за да се избегнат полни избирачки места на денот на гласањето.

На 11 дена до денот на изборите на 3 ноември, повеќе од половина од вкупниот број на предвремени гласања пристигнаа од државите на бојното поле што може да утврдат дали Доналд Трамп е реизбран или неговиот демократски предизвикувач Џо Бајден ќе прогласи победа над актуелниот претседател.

Професорот од универзитетот во Флорида, Мајкл Мекдоналд, од „Проектот за избори во САД“, откри дека над 35,7 милиони луѓе гласале по пошта, а над 15,7 милиони луѓе гласале лично за време на предвремениот период на гласање, заклучно со 23 октомври.

Во 19 држави кои пријавуваат регистрирани гласачи 12 милиони гласачки ливчиња дошле од демократите, речиси двојно повеќе од 6,3 милиони гласачки ливчиња што дошле од републиканците. Повеќе од 5 милиони гласачи не искажале партиска припадност или се регистрирани во помала партија.

На национално ниво, гласачите веќе дадоа приближно 38 проценти од вкупно преброените гласови на општите избори во 2016 година.

Во Тексас, одѕивот на на гласачите веќе достигна 70 проценти од вкупните гласови во 2016 година.

Вкупниот одѕив на гласачите надмина 50 отсто или повеќе во Џорџија, Монтана, Њу Џерси, Северна Каролина и Вермонт.

Во 2016 година одѕивот беше приближно 55,5 проценти од населението со право на глас, при што гласаа околу 137 милиони гласачи. (Ројтерс)