Повеќе од 50 играчи во Премиер лигата можат да одбијат да играат

Повеќе од 50 играчи од елитните екипи во Англија може да одбијат да играат на натпревари откако сезоната ќе продолжи, бидејќи не сметаат дека е доволно безбедно за нивното здравје, за да се вратат на теренот.

Според „Мирор“, еден од клубовите веќе ги објавил овие загрижености. Според информациите во оваа фаза, секој тим има по двајца или тројца играчи кои се плашат да се вратат на нормални активности. Фудбалерите не се толку загрижени за нивното здравје колку за нивните семејства.

„Мирор“ тврди дека еден играч изјавил дека засега ќе одбие да се врати на тренинзи и натпревари, бидејќи се плаши да го зарази своето дете, кое има само шест недели. Други се грижат за блиските членови на семејството кои генерално имаат здравствени проблеми и можна инфекција може да биде штетна за нив.

Неодамна, напаѓачот на Манчестер Сити, Серхио Агуеро зборуваше отворено за фактот дека многу играчи се плашат за своите семејства во оваа ситуација. Извршниот директор на Брајтон, Пол Барбер, исто така, рече дека неколкумина играчи на тимот ги споделиле овие грижи.

Вчера беше објавено дека Премиер лигата испратила апликации до играчите и тренерите кои мора да дадат писмена согласност за продолжување на фудбалските активности во услови на пандемија. Не е мал број на оние кои во моментов одбиваат да се потпишат.

Уште една видео конференција на претставници на сите клубови во Премиер лигата ќе се одржи во понеделник, а сличен разговор со одговорните фактори од британската влада е договорен за четврток. Проектот за рестартирање на првенството мора конечно да биде одобрен.

Неколку клубови веќе продолжија со тренинзите, а играчи во моментов тренираат во мали групи. Целосните тренинзи треба да започнат на 18 мај, а натпреварите на 12 јуни.

Многу клубови најавија дека нема да ги принудат играчите да играат на кој било начин ако не се чувствуваат доволно безбедно.