Повеќе од 16.000 нови случаи на корона во Шпанија од петокот

Жителите на едно од предградијата на Барселона чекаат ред за тестирање (Фото: ЕПА)

 

Шпанија открила повеќе од 16.000 нови случаи на корона вирус од петокот, според новите податоци од Министерството за здравство на земјата, додавајќи го тоа на табелата која е највисока во западна Европа.

Вкупно, изминативе две недели се откриени 59.116 случаи низ Шпанија, што доведоа експерти за јавно здравје да предупредат дека земјата е во критичен момент во својата тековна битка против вирусот.

Други предупредија дека рапидниот раст на случаите може да има враќање во мрачните денови март и април што ја остави Шпанија со еден од најголемиот број смртни случаи во Европа.

Минатата недела девет научни организации објавија заедничко писмо во кое предупредуваат дека неодамнешниот пораст на случаи може да биде ризик да пропадне здравствениот систем на земјата. „Ако ситуацијата продолжи и не се усвојат нови мерки, постои голема веројатност дека повторно ќе се соочиме со ситуацијата што ја видовме за време на тревогата“, се истакнува во него.

Здравствените власти ги намалија овие стравови, укажувајќи на фактот дека поголемиот дел од новите случаи што се откриени се меѓу лица под 65 години. Како резултат, бројот на починати останува релативно низок, 54 во изминатава недела, покажуваат податоците на Министерството за здравство.

Околу два месеци откако земјата го олесни од едно од најстрогите заклучувања во Европа, властите најавија мерки што имаат за цел да го спречат ширењето на вирусот, од затворање на сите барови и ресторани во 1 часот наутро до забраната за пушење на јавни места кога социјалното растојание не е можно.