Последното ремек дело на Заха Хадид во Мајами: Двојката Бекам во пентахаус до небото

САД-Кога погледот на самата зграда е извонреден како погледот од пентхаусот, знаете дека се занимавате со ремек дело на архитектура. Новата кула One Thousand Museum Residences во Мајами, создадени од Zaha Hadid Architects, веќе стана градско обележје и покрај тоа што се смета за еден од најпредизвикувачките архитектонски проекти во светот за извршување, благодарение на неговиот силен егзоскелет. Потписот на фирмата-мотивот  „водени капки“ е присутен во целата кула, од огромен велнес центар внатре и надвор, приватен клуб за плажа и трезор за банка. И, ќе бидете во одлично друштво: Дејвид и Викторија Бекам купиле стан во кулата.

Кулата им нуди на станарите поглед до небoто. Пентхауси со пет спални соби, со 6,5 бањи, и со комплетен мебел. Целосно опремена со апликација заснована на паметни технологии, амбиенталните одлики и електрониката на домот во стаклената дневна соба, салата за домаќинства, просторијата за медиуми и италијанската кујна можат да се контролираат преку телефон или таблет. Мермерните подови овозможуваат ладна елеганција. Главното крило од 2.400 квадратни метри вклучува бар на полноќ и раскошна бања и два плакари за влечење. Бањата, која има повеќе од 600 квадратни метри самостојно, има прозори до таванот,када и тушот затворен со стакло. Терасата од 90 метри нуди непречен поглед до заливот Бискејн.

Дизајнирани од самата легенда на архитектурата Заха Хадид пред нејзината смрт токму за овој проект, вакви пентхауси не можат да се најдат на кое било друго место во светот . За 18,8 милиони долари, пентхаусот на клуч на рака е ваш.