Последната фотографија на Алексеј Навални: Слика што го дефинира моментот


Таткото и мајката заедно со роднини и пријатели на Алексеј Навални покрај неговиот ковчег

 

Последната слика што ја видовме од жив Алексеј Навални беше тој како се смешка и се шегува. Конечната слика пред да биде положен во гробот е поотрезнувачка. Во согласност со православната традиција, телото на рускиот опозиционер е сликано во отворен ковчег. Човек кој некогаш беше политички и физички енергичен и огнен, сега е мирен и здрвен.

Тоа е прогонувачка слика, со свеќи кои ја осветлуваат сцената. Лицето на Навални изгледа речиси сенишно бело среде купиштата каранфили што ги покриваат неговите гради. Неговата мајка и татко седат покрај ковчегот и се збогуваат со својот син.

Тоа е кулминација на потрагата во која се впушти неговата мајка пред 14 дена кога патуваше низ огромната дивина на Русија, над Арктичкиот круг и до сибирската казнена колонија каде што Навални го дочека својот крај, за да ги натера руските власти да ѝ дозволат да го земе телото.

Во ковчегот, Навални е облечен во кошула, вратоврска и елек – промена од неговите затворски слики и потсетување дека некогаш бил истакнат политичар.

Ослабено и потонато уште пред неговата смрт, безживотното лице на Навални ја претставува енергијата што ја исцица Кремљ и неговата оддалечена казнена колонија.

Тоа е слика што го дефинира моментот – гаснењето на политичката опозиција во Русија.