Порше се откажа од влез во Формула 1


 

Германската автомобилска компанија Порше се откажа од идејата да учествува во Формула 1 како снабдувач на мотори. Првично, Порше сакаше да купи 50 проценти од Ред Бул. Сепак, преговорите не завршија успешно.

Според „Auto-Motor-und-Sport“, Порше одлучи да не бара партнери за алтернативен договор и го ограничи својот план да се натпреварува во Формула 1 во блиска иднина.

Сепак, во врска со преминот на Формула 1 кон нова регулација на моторот и зголемената употреба на хибридни технологии, неколку други компании исто така размислуваат да влезат во шампионатот како производители. Конкретно, Хјундаи и Форд покажуваат интерес за Формула 1 проекти.

Меѓутоа, во случајот со овие компании, можеме да зборуваме за приклучување во првенството само во контекст на 2027 година. За да го направат ова, тие ќе треба официјално да ги регистрираат своите апликации до 30 јуни 2023 година.