Поранешниот претседател на Монголија му се потсмева на Путин со мапите на огромната Монголска империја


 

Поранешниот претседател на Монголија го исмеа рускиот претседател Владимир Путин за време на викендот и неговиот фокус на историјата за да се обиде да ја оправда својата инвазија на Украина.

Путин често ги користеше историските граници за да ја рационализира својата брутална инвазија, тврдејќи дека Русија има претензии над Украина иако Украина е независна земја.

Во своето интервју со поранешниот водител на „Фокс њуз“, Такер Карлсон минатата недела, Путин зборуваше за вековна руска и европска историја. Историчарите велат дека голем дел од историјата што тој ја дал не е е таква.

Цахија Елбегдорџ, претседател на Монголија помеѓу 2009 и 2017 година и поранешен премиер, се потсмеваше на аргументите на Путин.

Тој сподели мапи кои покажуваат колку голема била Монголската империја, при што некогаш контролирала делови од денешна Русија.

„По разговорот на Путин. Најдов монголска историска карта. Не грижете се. Ние сме мирна и слободна нација“, напиша Елбегдорџ.

Мапите што ги сподели покажаа и колку мала била Русија во 15. век.

Монголската империја некогаш беше најголема во светот. Нејзината територија покриваше голем дел од Евроазија и вклучуваше денешна Кина и голем дел од Русија, како и Украина.

Денес, Монголија, меѓу Кина и Русија, е помала земја, но сепак е една од најголемите нации во светот во однос на вкупната копнена маса.

Владата на Монголија не ја поддржа руската инвазија на Украина, иако не ја осуди директно.

Но, Елбегдорџ беше гласен во својата поддршка за Украина.

Тој напиша во февруари 2023 година: „Светските демократии мора да се здружат со уште поголема решителност да прогласат дека за слободата не може да се преговара и да ѝ го дадат на Украина оружјето што ѝ е потребно за да победи“.

Тој додаде: „Знам дека Путин не ја толерира слободата. Сум седел со него во многу прилики. Тој ги презира разликите и конкуренцијата. Се плаши од слободна Украина. Како длабок нарцис, тој не можеше да си дозволи да гледа поуспешни и попросперитетни соседи“.