Поради земјотресот запрена работата на нуклеарката Кршко

Силниот земјотрес што ја погоди Хрватска во вторникот се почувствува низ цела Словенија и работата на нуклеарната централа Кршко беше запрена како мерка на претпазливост.

Земјотрес со јачина од 6,2 степени според Рихтеровата скала ја погоди областа околу Петриња во 12 часот и 19 минути и го потресе остатокот од Хрватска. Нуклеарната централа Кршко е запрена според вообичаената постапка во случај на големи природни катастрофи.

Електраната е изградена да биде отпорна на многу посилни земјотреси од оние досега регистрирани во Словенија или Хрватска. Неговата конструкција би издржала на удар од 7,9 степени, што беше најсилниот разорен земјотрес во областа на денешна Словенија, оној од околината на Идрија во 1511 година.

Уште еден силен земјотрес се случи во 1917 година кај Кршко, близу Брежице во 1917 година и беше силен на 5,7 степени. Безбедноста на земјотресот во Крчко беше дополнително зајакната по нуклеарната несреќа во Фукушима, Јапонија во 2011 година, и во случај земјотрес да ја загрози работата на нуклеарната централа, тој може да се исклучи рачно или автоматски во рок од неколку секунди. (Хина)