Полска се заканува со вето за буџетот на ЕУ поради владеење на правото

Полска се заканува со вето за буџетот на ЕУ поради владеење на правото

Полска ќе стави вето на буџетот на ЕУ и планот за обновување од корона вирусот од 1,8 билиони евра, доколку Брисел воведе услови за владеење на правото, рече Јарослав Качињски, водач на владејачката партија Право и правда, во интервју објавено во вторникот.

„Ќе има вето. Ако заканите и уцените продолжат, ние цврсто ќе ги браниме виталните интереси на Полска“, рече тој за десничарскиот весник „Газета Полска коџиение “, споредувајќи ги постапките на Брисел со владеењето на Советскиот Сојуз во минатото над Полска, додавајќи: „Ние сме на вистинската страна од историјата, а оние кои сакаат да ни го одземат суверенитетот засновано врз сопствените каприци, се упатуваат кон паѓање“.

Лидерите на ЕУ се согласија за седумгодишен буџет на ЕУ од 1,074 билиони евра и нов фонд за закрепнување од 750 милијарди евра за време на маратонскиот самит во јули. И додека Полска технички не може да го запре минувањето на буџетот во оваа фаза, националните парламенти – вклучително и полскиот парламент – сè уште треба да ги потпишат гаранциите што ќе му овозможат на блокот да позајми пари на пазарите со цел да создаде фонд за наплата. Националните парламенти исто така треба да се согласат за сите можни нови извори на финансирање за долгорочниот буџет.

Заканата од де факто владетелот на Полска е дел од силниот сигнал од Варшава оваа недела дека нема намера да се повлече од радикалните реформи што ги влошија односите со ЕУ.

Качињски беше категоричен дека неговата влада нема да отстапи во однос на владеењето на правото, нешто што предизвикува слични нивоа на вознемиреност во Унгарија, која исто така се закани дека ќе го блокира фондот за наплата. Разговорите за конечниот облик на механизмот за условеност се во тек, но некои земји членки и европратеници инсистираат на тоа дека земјите кои го кршат владеењето на правото треба да имаат ограничен пристап до фондовите на ЕУ.

„Денес, институциите на ЕУ, нивните различни функционери, некои политичари кои полскиот народ никогаш не ги избра, бараат да ја потврдиме целата наша култура, да отфрлиме сè што е многу важно за нас, само затоа што им се допаѓа тоа“, додаде Качињски.

Тоа предизвика остра реплика на Манфред Вебер, претседател на десноцентристичката Европска народна партија, најголемата група на Европскиот парламент.

„Никој не ‘уценува’ никого г-дин Качињски. Граѓаните низ цела Европа се загрижени за владеењето на правото и не сакаат со нивните даноци да ги поддржуваат владите што ја нарушуваат независноста на судството или слободата на медиумите. Од што се плашите?“, твитна тој. (Политико)