Половината од Бугарите велат дека Русија не е виновна за војната во Украина, туку НАТО

Во истражувањето на „Евробарометар“ Бугарите се најсилни противници во ЕУ за испраќање воена помош на Украина, не го поддржуваат економското ембарго против Русија ниту санкциите за руските олигарси


Поддржувач на националистичката и русофилска партија Преродба пред споменикот на советската армија во Софија

 

Речиси половина (44%) од Бугарите анкетирани од YouGov веруваат дека НАТО е целосно – или повеќе од Русија – виновен за војната во Украина. Кога ќе се додадат 13 отсто, обвинувајќи ги НАТО и Русија подеднакво за она што се случува таму, уделот на оние кои веруваат дека алијансата во која Бугарија е членка и во која се потпира за својата одбрана ја загрози безбедноста на земјата е близу 60 отсто. .

На прашањето колку е важна организацијата на НАТО за одбраната на Бугарија, дури 22 отсто велат дека тоа воопшто не е важно, а други 15 отсто велат дека не е многу важно. Секој петти нема одговор, а само 16% се убедени дека тоа е многу важно. Крајниот резултат е речиси подеднакво поделена оценка – за 42% е важна, а за 38% не е важна заштитата од НАТО во најголемата безбедносна криза во Европа по Втората светска војна.

Податоците од истражувањето на „Евробарометар“ нарачано од Европската комисија, одговорите ја опишуваат Бугарија не ја опишуваат само како јасно русофилска земја. Бугарите се чини дека зборуваат против најуспешниот одбранбен сојуз на денешницата и се против да ѝ помогнат на нападнатата земја, вклучително и можноста Украинците да бегаат од пустошењето и убиствата во војната за да работат за да се издржуваат во Бугарија.

YouGov разговараше со повеќе од 23.100 луѓе меѓу 1 и 25 април во 16 земји (вклучувајќи ги и оние надвор од НАТО), вклучувајќи нешто повеќе од 500 Бугари. „Евробарометар“ беше спроведен меѓу повеќе од илјада Бугари приближно во исто време и нивниот профил ги прави резултатите на национално репрезентативни.

Поддршката за Украина е силна во Европа, но земјите не се толку обединети како што изгледаат на прв поглед, велат истражувачите на YouGov. Во една студија за Европскиот универзитетски институт за состојбата на конференцијата на Унијата во Фиренца, тие рекоа дека значително мнозинство Европејци ја обвинија Русија за војната. Во Скандинавија, Велика Британија, Полска и Холандија оваа група е над 70%. Бугарија и Грција имаат голем дел од обвинувачите на НАТО, а во таа група се и Словачка и Унгарија.

Истите четири земји се и најскептични за испраќање оружје или воена опрема на украинскиот фронт. Но, Бугарија се издвојува со своето несогласување: 71% се против. Ова е сосема спротивно од она во Полска (72% за, 16% против), а просечниот резултат за испитаниците е 58% поддршка наспроти 31% несогласување со воената помош.

„Евробарометар“ покажува дека Бугарите во ЕУ најмалку ја поддржуваат хуманитарната помош за Украина и тие, исто така, се најголемите противници на економското ембарго против Русија и најмалку ги поддржуваат санкциите против руските олигарси.