Половина од жителите на Словачка тестирани за еден ден

Жена се тестира на Ковид-19 во Братислава (Фото: АФП)

Во саботата со антигенски брисеви беа тестирани 2,5 милиони лица. Позитивни биле 25.850

 

Речиси половина од целото население на Словачка даде брисеви за Ковид-19 во саботата, првиот ден од дводневното тестирање на национално ниво со што владата се надева дека ќе помогне да се запре напливот на инфекции без тешко заклучување.

Шемата, прва за земја со големина на Словачка, ја следат други нации кои бараат начини да го забават ширењето на вирусот и да избегнат преоптоварување на нивните здравствени системи.

Министерот за одбрана, Јарослав Наѓ во неделата рече дека 2,58 милиони Словаци имале тест во саботата, а 25.850 или 1% биле позитивни и мора да одат во карантин.

Земјата на ЕУ има население од 5,5 милиони жители и има за цел да тестира што е можно повеќе луѓе, освен деца под 10 години.

Повеќе од 40.000 медицински лица и тимови за поддршка од војници, полицајци, административни работници и волонтери, екипираа околу 5.000 страници за да ги спроведат тестовите за антигенски брисеви. Тестирањето беше бесплатно и доброволно, но владата соопшти дека ќе воведе заклучување на оние кои не учествуваат, вклучително и забрана за одење на работа.

Премиерот Игор Матович се извини што изврши притисок врз луѓето да учествуваат, но рече дека барањето е оправдано. „Слободата мора да оди заедно со одговорноста кон оние кои… се најслаби меѓу нас, онколошките пациенти, старите луѓе, луѓето со други болести“, рече тој на прес-конференција.

Словачка имаше релативно малку случаи во пролетта и летото по брзото воведување ограничувања. Но, инфекциите се зголемија во последните неколку недели, предизвикувајќи загриженост дека земјата може да ја следи Чешка, која има највисока стапка на смртност во Европа за две недели.

Шемата се соочи со противење на некои експерти кои се сомневаат дека тоа има смисла како еднократна мерка или укажаа на користените тестови на антиген, кои се помалку точни од лабораториските тестови за PCR и со тоа може да се вратат повеќе лажни негативни и лажни позитиви.

Владата планира втор круг на тестирање следниот викенд.

Во неделата, Словачка пријави 2.282 нови случаи преку тестови за ПЦР, со што вкупниот број изнесува 59.946, невклучувајќи ги идентификуваните во целата национална шема и 219 смртни случаи до денес. (Ројтерс)