Половина од Бугарите не сакаат демократија. Никаде во Европа не е така


Дури 45 проценти од Бугарите (и речиси 100 отсто од приврзаниците на националистичките партии) претпочитаат силна рака на лидер кој „не го попречуваат парламентот и изборите“. А 35 отсто претпочитаат либерална демократија. Ова произлегува од новата студија на бугарскиот Центар за проучување на демократијата, објавува бугарската редакција на Дојче веле. Нема слични резултати на друго место во Европа – дури и во „нелибералната“ Унгарија, повеќе луѓе претпочитаат демократија, велат авторите на истражувањето. Резултатите од нивната студија всушност го повторуваат трендот што се појавува во многу други студии. „И тоа треба да нè загрижи. Зошто толку многу луѓе во Бугарија сакаат цврста рака?“, пишува Дојче веле

„Копнежот за силна рака е израз на разочарување од многу блокади на демократската машина. Секој случај е обжален, секој закон е исполнет со протести, па дури и Европската унија може да биде имобилизирана поради ветото на неодговорните земји како Кипар, Полска, Унгарија или Бугарија, кои ги решаваат нивните внатрешни проблеми, заканувајќи се дека ќе го уништат заедничкиот интерес. Таквиот очај ги тера повеќето Бугари да мислат дека што и да се случи, олигарсите владеат со земјата и ништо не може да се промени. Зошто силниот лидер ќе одлучи да им се спротивстави на олигарсите и да им служи на луѓето кои нема да го изберат – ова останува национално-психолошка мистерија“, пишува редакцијата.

„Тука доаѓа најинтересното нешто: дури 54 отсто би ги замениле своите демократски права за ‘зачувување на традиционалните вредности’. Значи, каква ќе биде оваа демократија што не ги штити нашите вредности, зарем ова не е формулата за авторитаризам, веројатно се прашуваат луѓето. Тие веројатно веруваа дека демократијата сака да нè принуди да го смениме полот и да живееме во хомосексуални бракови, да прифаќаме бегалци и да се откажеме од Гоце Делчев. Значи, тоа не е наш сопствен облик на управување, туку резултат на брутален надворешен притисок од Западот, а особено од Соединетите Држави, што го загрозува нашиот идентитет за повеќе од една третина. А, кој ќе нѐ заштити? Па Русија. Таму нема демократија. Само ‘традиционални вредности’“, ги коментира Дојче веле резултатите од истражувањето.