Покани за воени вежби во Србија. Доколку одбијат, се соочуваат со затвор


Последниве недели повторно масовно пристигнуваат покани за воени вежби на адресите на граѓаните и регрутите низ Србија. Одењето на овие вежби често значи пропуштање на работа или факултет, па многумина воопшто не присуствуваат, иако тоа е законска обврска, што резултира со парични или затворски казни.

Поканите пристигнуваат на вратите на воените обврзници во сите делови на Србија, а граѓаните кои ги добиваат најчесто се непријатно изненадени, пишува Нова.рс.

„Во поштенското сандаче најдов хартија за недоставена пошта, ја погледнав адресата и се јавив на телефонскиот број. Бев изненаден кога ме контактираа военото одделение, односно поранешната месна заедница во Звездара.

Ми рекоа дека тоа е повик за воена вежба. Ме прашаа колку години имам и ми објаснија дека се запишуваат во резервниот состав и дека морам да се пријавам“, вели Бојан Д. (31), кој веќе неколку години живее и работи во Белград.

Сепак, вели дека нема намера да конкурира.

Затвор до два месеци
Присуството на вежби е законска обврска, а доколку некој не се појави на повикан или не го оправда отсуството, ќе треба да плати од 10.000 до 50.000 динари или да одлежи затвор до 60 дена. Според Законот за воена, работна и материјална обврска, лицата од резервниот состав можат да бидат повикани на вежбање најмногу 90 дена во една година.

Вежбањето се прекинува или одложува во следниве случаи: болест, ако член од домаќинството истовремено служи воен рок, полагање испит, учество на меѓународни спортски натпревари, меѓународни научни, истражувачки и уметнички манифестации, поради смрт или тешка болест, болест во семејството или несреќа што доведе до тешка финансиска состојба.