Погледнете ги прекрасните сцени од јужната поларна светлина над Нов Зеланд


Јужната поларна светлина, или Аурора Аустралис, е особено живописна оваа сезона над Нов Зеланд.

Ноќното небо кое „еруптира“ со зелена и розова светлина ги маѓепса ловците на поларната светлина, кои често остануваат будни цела ноќ за да добијат совршени фотографии.

Ричард Женг, набљудувач кој е релативно нов на местото на настанот, оваа недела кампуваше на плажата Брајтон во Данидин за да ги направи фотографиите. Тој рече дека интензитетот на јужната поларна светлина е се посилен и посилен во споредба со минатата година.

„Кога гледате таква сцена, веднаш ги заборавате сите ваши проблеми и станувате свесни за безначајноста на човечките суштества пред природата“, изјави Женг за Би-би-си.

Јужната и северната поларна светлина може да се видат околу магнетните полови кога горната атмосфера е погодена од енергетски наелектризирани честички кои патуваат по линиите на магнетното поле на Земјата. Кога овие енергетски електрони се судираат со гасовите во атмосферата, тие испуштаат светлина. На северната хемисфера, феноменот се нарекува Аурора Бореалис, а на јужната хемисфера Аурора Аустралис.

Аурорите обично се видливи во овој период од годината низ Австралија и Нов Зеланд на југ, но оваа година светлината беше толку силна што беше видлива и на север.

Иако аурорите можат да се појават во секое време, тие обично се појавуваат во март и септември кога ориентацијата на Земјата кон Сонцето е поверојатно да комуницира со соларните бури.

Нијансите на поларната светлина се одредуваат според составот на атмосферата. Повеќе кислород во воздухот произведува зелена и жолта боја, додека повеќе азот прави поларната светлина да изгледа темно црвена или сина.

За време на ведрите ноќи, природната светлина може да трае од еден до три часа, а феноменот обично се случува помеѓу 22 и 2 часот.

На фотографите им се советува да седат на темно место со поглед кон југ, по можност на рид или на плажа.