Поелитно, со наградувани вина и дипломати: Зошто за Лепово се бара покана повеќе? 

Префинетите вина, наградувани во светот, блеснуваат во чашата на винскиот вљубеник и го покажуваат сиот свој раскош на поседот Лепово, кој го поистоветуваат со бисер на вардарската долина


Светозар Јаневски, претседател на Управниот одбор на „М6“ и на „Тиквеш“ со американската амбасадорка Анџела П. Агелер

Ова е префинета винска приказна која звучи на француски „Домен Лепово“ – како од мал посед се стигнува до вински ремек дела, наградувани низ светот, и гордост на Македонија, со мирис на македонските лозја, почва, сонце, ветер и дожд, вкус, знаење и технологија. Каде ветерот дува без пардон и ги мрси исфенираните фризури на поканетите гостинки, каде е доволно студено да бидете господин, каде се кршат чаши од суровата клима, ама виното, освежително, или силно, го вади на виделина скриеното „вие“ , денот ви изгледа сончев, а друштвото погодено.

Радош Вукиќевиќ, генерален директор на ВВ „Тиквеш“

Трезни или мамурни, замрзнати или стоплени од алкохолот, виното во еден момент во животот ви ја открива вистината- и за пријателите и за партнерот. Некогаш на време, а некогаш предоцна. Кој да знае, таков е животот, некогаш жолт, некогаш сив, како пееше Бајага. Ама како и да е, и виното и љубовта, со здравствените бенефити, ве опиваат или ви го продолжуваат животот. Ако претерате, може и да ви го скратат!

Зошто, ако низ виното се (рас) кажани толку многу животни и љубовни приказни, толку многи идеи  родени , солзи исплачени, песни препеани, некако убаво е да уживате во негово друштво и на 14 февруари, во чест на Денот на лозарите и винарите, токму на традиционалното закројување во бутик винарницата на  ВВ„Тиквеш“ ?

Поелитно е, со помалку гости, со вистинска музика –  домашни или регионални поп-шлагери, годинава со Мијата и нејзиниот бенд. Почнувате со ракија или совињон бланк, продолжувате со розе, и завршувате со пино ноар или гранд куве, секако со мезе, свежи салати, тазе скара и вкусни десерти.

Дипломатите, за чудо или не, секогаш се на вистинско место, во вистинско време и со вистинско друштво низ Македонија. Ги препознаваат гурманските бисери на нашата земја, со најубавиот поглед на непрегледни долини, планини, ниви, полиња и езерска шир. Каде се дипломатите, таму е најубаво и највкусно.  Затоа ги има и во голем број во Лепово, каде гостите се облекуваат како што се чувствуваат и како се расположени. На некои гости им е важен изгледот, за некои, удобноста. Некои ептен дотерани, особено жените, со шапки и бунди, некои лежерно и спортски. Ретко кој го приметува протоколарниот дел со политичари и министри, гостите тука се дојдени неколку часа да уживаат, да го слават животот, да дегустираат квалитетни вина, на сонце и на свеж и чист воздух, подалеку од загаденото и со сообраќајна гужва, Скопје . 
Владимир Четкар меѓу гостите
Зашто, за да се произведе едно  Lepovo Grand Cuvée е потребно многу посветеност, страст, енергија и време. Енолошкиот тим на Домен Лепово се грижи најмалку три години пред виното Lepovo Grand Cuvée да блесне во чашата на винскиот вљубеник и го покаже сиот свој раскош на поседот Лепово, кој го поистоветуваат со бисер на вардарската долина.
По Трифун и Валентајн, животот продолжува со низа лузни кои нема да ги снема туку ќе не потсетуваат на минатото, на она што сме биле и на она во што сме се претвориле. И во Македонија и во Европа. Наздравје! 
 
Л. Сабит