Поднесени 17 листи на пратеници за парламентарните избори до ДИК


Фото: Б. Грданоски

 

До Државната изборна комисија, заклучно со 2 април 2024, до 24 часот, се пристигнати 17 листи на кандидати за пратеници.Како што соопштија од ДИК, листи на кандидати за пратеници за парламентарните избори во мај доставиле:

 1. СДСМ („Kоалиција за европска иднина“) – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 2. ВМРО-ДПМНЕ (Коалиција „Твоја Македонија“) – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 3. ЗНАМ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 4. Родина – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 5. Аваја – за ИЕ 3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 6. Работничка партија – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 7. Твоја партија – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4
 8. ГРОМ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 9. Македонска ера Трета сувереност – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 10. ДУИ ( „Коалиција за европски фронт“) за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 11. Демократи – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 12. Единствена Македонија – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 13. Група избирачи ЏУЛА ЧЕЛИКУ- за ИЕ 6
 14. Коалиција „Вреди“ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 15. Левица – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 16. Десна – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6
 17. Нова алтернатива – за ИЕ 1,ИЕ 2, ИЕ3, ИЕ4.

ДИК по приемот на листата на кандидати утврдува дали таа е поднесена во утврдениот рок и составена во согласност со одредбите на Изборниот закон. Државната изборна комисија проверува дали кандидатите за пратеници ги исполнуваат условите предвидени во Уставот и член 7 ст. 2, 3 и 4 од Изборниот закон, преку проверка на податоците во соодветните регистри и евиденции на надлежните институции, се наведува во соопштението.