Наскоро експлозија на ѕвезда на небото што се случува еднаш во животот


Астрономите и љубителите на небото ширум светот се подготвуваат за експлозија на ѕвезда која наскоро би требало да биде видлива со голо око на северната хемисфера.

„Тоа е настан кој се случува еднаш во животот и ќе создаде многу нови астрономи бидејќи на младите ќе им понуди космички настан што ќе можат сами да го набљудуваат, да ги поставуваат своите прашања и да собираат свои податоци“, рече д-р Ребека. Хаунсел, научник специјализиран за ново во Центарот за вселенски летови Годард на НАСА во Гринбелт, Мериленд.

„Тоа ќе ја инспирира следната генерација на научници“, додаде таа.

Експлозијата ќе се случи на Млечниот Пат во бинарниот систем T Coronae Borealis, или скратено T CrB, кој е оддалечен околу 3.000 светлосни години од Земјата, а се наоѓа во малото соѕвездие на Северната круна.

Ќе експлодира бело џуџе
Системот се состои од бело џуџе, остаток од ѕвезда со големина на Земјата која е мртва и има маса споредлива со нашето Сонце, и древен црвен џин, кој полека губи водород додека гравитацијата на џуџето незапирливо го проголтува.

Водородот од црвениот џин се собира на површината на белото џуџе, што предизвикува зголемување на притисокот и температурата на него.

Кога ќе се акумулира одредена критична количина на водород, на површината на џуџето ќе се активира термонуклеарна експлозија, во која акумулираниот материјал ќе биде исфрлен во вселената, а блицот ќе биде видлив од Земјата.

Во системот T CrB, овој настан може да се повторува во просек на секои 80 години.

Се разбира, треба да се запомни дека гледаме настани што веќе се случиле пред 3000 години.

Нови ѕвезди на небото
Името „нова“ потекнува од латинскиот збор „нова“, што на хрватски јазик го има истото значење и се однесува на појавата на ѕвезда која претходно не можела да се види со голо око бидејќи нејзината светлина била премногу слаба.

Во античките цивилизации, набљудувачите на небото немале телескопи за да знаат дека на истото место каде што се појавила светла ѕвезда, претходно имало бледа ѕвезда. Затоа, тие веруваа дека на небото се појавила нова ѕвезда.

Црвените џинови се ѕвезди кои го потрошиле горивото за нуклеарна фузија. Ова ќе му се случи на Сонцето за околу пет до шест милијарди години.

Нова не е исто што и супернова
Нова експлозија не треба да се помеша со супернова, која е многу помоќна и ја уништува ѕвездата. Суперновите се конечни, титански експлозии кои можат да бидат милион пати посветли од Сонцето. Тие можат да се појават во различни сценарија, вклучително и смрт на масивни ѕвезди или ѕвездени судири. Тие ослободуваат огромни количини на енергија и можат да создадат нови елементи и да произведат ударни бранови кои влијаат на околниот простор.

Повторувачки експлозии
Експлозиите на Нова, кои се случуваат на површините на белите џуџиња и ги оставаат џуџињата недопрени, може да се повторат, понекогаш во редовни циклуси. Таквите нови се нарекуваат повторливи.

„Постојат неколку повторливи нови со многу кратки циклуси, но не често гледаме експлозија да се повторува во текот на животот на човекот, а особено ретко толку релативно блиску до нашиот систем“, рече Хаунсел.

„Исклучително е возбудливо да се има оваа позиција во првиот ред“, додаде таа.

Забележан во средниот век
Блесокот T Coronae Borealis првпат бил забележан во 1217 година од игуменот Бурчард од Урсберг, Германија, додека набљудувал „бледа ѕвезда која сјаела некое време со голема светлина“.

Последен пат е снимен во 1946 година.

Како да знаеме кога треба да се гледа?
Вилијам Џ. Кук, водител на Канцеларијата за околина на метеороиди од НАСА, во е-порака, вели дека големината на повеќето настани во кои е вклучена нова се неочекувани, нез предупредување.

„Сепак, T Coronae Borealis е една од 10-те познати повторливи нови во галаксијата. Знаеме од последната ерупција во 1946 година дека ѕвездата ќе биде затемнета нешто повеќе од една година пред нагло да се зголеми во сјајот. T Coronae Borealis почна да се затемнува во март минатата година, па некои истражувачи очекуваат да стане нова некаде до септември, но проценките за тоа кога ќе се случи се движат од неколку месеци – не можеме да процениме подобро од тоа со она што го знаеме сега“, објасни тој.

Таа ќе биде одлична како севернанец

Ѕвездениот систем, кој е премногу слаб за да се види со голо око, се очекува да достигне ниво на осветленост слично на онаа на Северната ѕвезда. Кога новата ќе го достигне својот врв на светлина, ќе изгледа како да се појавила нова ѕвезда. Неколку дена ќе биде видлив со голо око без никакви астрономски уреди или двоглед.

После тоа, ќе избледи и ќе стане невидлив во следните 80 години. Научниците на НАСА предупредуваат дека новите, дури и повторливите што се случуваат во циклуси, можат да изненадат, што значи дека постои одредена можност експлозијата да ја нема долго време./Index