Почнува вевчанскиот Фестивал за народна култура „Пображење“

Околу 500 уметници од повеќе држави ќе ја презентираат својата култура на деветтиот Фестивал за народна култура „Пображење“ во Вевчани, кој почнува денеска. Фестивалот е во организација на Културно-уметничкото друштво „Дримкол“ од Вевчани.

Фестивалот почнува вечерва во Домот на културата со презентација на етнолошки документарни филмови. Како учесници оваа година со свои авторски дела ќе се претстават: Владимир Боцев ( „Возот за Мартолци“), Елзи Иванчич Дунин и Даниел Петровски ( Са О Рома ) и Бојан Петковски ( филмувана реконструкција „Лазарице“).

Свеченото отворање е утре на летната сцена, а во наредните денови својот фолклор ќе го презентираат македонски ансамбли и фолклорни ансамбли од Германија, Естонија, Словачка, Хрватска, Полска и Србија.

Покрај сценско-уметничката презентација на хорската, инструменталната и вокалната култура, во рамки на фестивалот секоја година се реализира и програмската содржина „Народната култура во Вевчани, инспирација за ликовните уметници“. Учесник оваа година е Аница Китаноска-Вевчанска, студент на Академијата за убави уметности во Равена, Италија.

– Во Вевчани овие денови се подготвува и слави Преображението Христово, слава на населбата, па затоа пред години одлучивме таквата празнична радост да ја збогатиме со дополнителни весели содржини кои позитивно ќе влијаат на таа празнична атмосфера, како и на целокупното живеење во Вевчани. Одлучивме тоа да се содржини од народната култура бидејќи токму тие ги отсликуваат традиционалните духовни и материјални вредности на еден народ. На Вевчани му прилегаат настани кои имаат за цел да ја зачуваат традицијата. Вевчани низ вековите го докажал тоа, токму затоа целта и на овој фестивал е да ја афирмира македонската духовна култура и традиција, да овозможи запознавање со народната културата на други земји низ светот, а воедно да ја збогати туристичката понуда на општината, изјави Тошо Чочороски, претседател на КУД „Дримкол“ од Вевчани.

Стручниот совет на фестивалот во состав Мирјана Мирчевска, Велика Стојкова – Серафимовска, Даворин Трпевски, Јовица Блажески и Наташа Кукоска ќе ги оценуваат сите ансамбли, а за најдобриот ансамбал организаторот доделува плакета „Чувари на традиција“.

Фестивалот завршува на празникот Преображение Христово, на 19 август, со етно звуците на Вокално-инструменталниот состав „Аманет“ од Скопје и Фолклорниот ансамбал при Центарот за традиционална култура од Вараждин, Хрватска.

Фестивалот е под покровителство на Министерството за култура и Општина Вевчани.