Почнаа со работа градинките во Грција

Без ограничувања во однос на капацитетите, регуларно, за сите деца, но со строго почитување на мерките, денеска во Грција се отворија детските градинки, јави дописничката на МИА од Атина.

Маската е задолжителна само за вработените, додека пак за децата е доброволна.

За разлика од градинките, маската ќе биде задолжителна во забавиштата за деца од четири до шест години, како и за сите ученици во основните и средните училишта, кои веројатно ќе се отворат на 14 септември.

Иако почетокот на учебната година беше најавен за следниот понеделник, не е исклучена можноста учениците во училишните клупи да се вратат една седмица подоцна.

Министерката за образование на Грција Ники Керамеос попладнево ќе одржи прес конференција, на која и официјално ќе соопшти кога ќе започне учебната година.