Починаа уште двајца во Нови Пазар, на боледување 70 здравствени работници

 

Во претходните 24 часа во оптата болница во Нови Пазар во Србија починаа две лица.

Примени се нов 13 пациенти, па сега во болницата се згрижени вкупно 209 пациенти, па сега во болницата има пациенти од Сеница и Тутин.

Во респираторната единица се 10 пациенти, од кои тројца на респиратор, а од денеска работи и респираторна единица со 28 репсиратори.

Во болницата има околу 260 кревети на располагање на ковид пациентите, што значи дека капацитетите веќе се пополнети.

Голема помош имаат од Војската на Србија, која формира полска болница со 110 кревети со моност за проирување со 170, како и 45 воени лекари и медицински техничари и сестри.

На боледување се 70 лекари и сестри од Општата болница во Нови Пазар, па координаторот Мирсад Џернек бара да му донесат белешка да види дали се на вистинско боледување или фиктивно.

Најави отказ за сите кои бегаат од лекување пациенти.