Почина новинарот и публицист Перо Златар

Познатиот југословенски и хрватски новинар и публицист, Перо Златар, почина на 86-годишна возраст.

Роден е во Скопје во 1934 година, а живеше во Белград од 1981 година.

Златар е вклучен во новинарството уште од петнаесет години.

Тој беше првиот новинар на поранешна Југославија по 1948 година кој отиде во Албанија, првиот во Шпанија на Франко, првиот во Португалија на Салазар, Тајван, земјите со апартхејд, Јужна Африка и Родезија, Јужна Кореја, Чиле.

Работеше како новинар и уредник во „Вјесник“, подоцна беше и главен и одговорен уредник на „Плави Вјесник“. Во својата кариера, тој беше и главен уредник на телевизиското списание „Студио“ и уредник на „Вјесник у сриједу“, како и на „Арена“.

Запаметени се неговите извештаи и интервјуа, од кои некои преработил во публицистички книги. Неговите публицистички дела за Енвер Хоџа, албанскиот комунистички диктатор, беа исто така популарни.

Тој беше активен до неговата смрт. (РТС)