Почина најстариот човек на светот: Шпанецот (113) зад себе остави десетици потомци


Најстариот човек на светот – Сатурнино де ла Фуенте Гарсија од Леон во Шпанија, почина на 112 години и 341 ден, објави Гинисовата книга на рекорди.
Во септември 2021 година, Гарсија го собори Гинисовиот рекорд за најстара личност во светот. Роден е на 11 февруари 1909 година и зад себе остави седум ќерки, 14 внуци и 22 правнуци.
Бил висок само метар и пол, поради што успеал да избегне учество во Шпанската граѓанска војна во 1936 година. Наместо тоа, почнал да работи како чевлар.
Гарсија еднаш како рецепт за долг живот изјави дека никого  не треба да се повредува.

@guinnessworldrecords

Oldest living person (male) – Saturnino de la Fuente García 🇪🇸 112 years and 211 days

♬ Amazing Moment (30s) – Danilo Stankovic