Почина Холанѓанецот кој беше заразен со ковид рекордни 613 дена


Веќе во февруари 2022 година, тој беше заразен со Ковид-19, но оттогаш не може да се ослободи од корона вирусот. Лекарите се обиделе да му помогнат со разни лекови и вакцини, но ништо не помогнало.

Вирусот мутирал повеќе од 50 пати во телото на 72-годишниот маж, а некои примероци дури покажале дека вирусот развил отпорност на имунолошката одбрана на мажот. 72-годишниот Холанѓанец почина по рекордни 613 дена инфекција.

Со варијантата омикрон, која Светската здравствена организација (СЗО) неодамна ја назначи како една од најзагрижувачките, 72-годишен Холанѓанец се заразил во февруари 2022 година. Човекот имал болест на крвта пред инфекцијата, поради што тој немаше силен имунолошки одговор на неколку вакцини против Ковид-19, пишува магазинот Тајмс.

Додека повеќето луѓе можат да преболат инфекција со коронавирус за само неколку недели, ништо не му помогна на Холанѓанецот. Лекарите брзо сфатија дека вирусот станал отпорен и на лекот „Сотровимаб“, кој се користи за лекување на Ковид-19.

Научниците од Центарот за експериментална и молекуларна медицина на Универзитетот во Амстердам исто така рекоа дека ковид развил повеќе од 50 мутации во телото на 72-годишникот. Некои примероци сугерираат дека вирусот развил поголема способност да се спротивстави на имунолошкиот одговор во човечкото тело.

„Случајот покажува ризик од инфекција со Ковид-19 кај имунокомпромитирани лица“, напишаа авторите на истражувањето, нагласувајќи ја важноста од понатамошна геномска контрола на развојот на коронавирусот кај таквите лица.

Според истражувачите, 20-месечната инфекција САРС-КоВ-2 е најдолгата позната инфекција. Случајот ќе биде претставен на лекарски состанок во Барселона следната недела. Иако не е познато дека мутираниот вирус се пренесува од човек на човек, експертите предупредуваат дека продолжените инфекции му дозволуваат на пандемискиот вирус да акумулира генетски промени, што може да доведе до нови загрижувачки варијанти.