Почина францускиот актер Клод Брасер

Франција – Францускиот актер Клод Брасер почина на 84-годишна возраст. Синот на Пјер Брасер и романсиерката Одет Жоаје, имаше добиено два Цезари за комедијата „Слонот мами премногу“ во 1977 година и за„ Војната на полициите “ во 1980 година, јави дописникот на МИА.

Клод Брасер можеше да ги игра со истата леснотија наличниот слуга Сганареле од Дом Жуан од Молиер како и неискрениот министер Фуше од вечерата на Молинаро. Клод Брасер, актер од татко на син, како што сакаше да се претстави. Тој ќе биде погребан во Париз во согласност со санитарните правила и ќе почива заедно со неговиот татко на гробиштата Пер-Лашез во Париз.

Клод Брасер е една од популарните фигури во благородна смисла на зборот на седмата уметност, тој ќе го отелотвори со огромна точност, се разбира, чувствителниот Даниел од неразделната четворка на пријатели на „Слонот мами премногу“ и„ Сите ќе одиме во рајот“, но исто така историската фигура на Фуше, интимниот непријател на Талејран-Клод Риш во Вечера (1992), кој ги прикажува макијавелиските борби за моќ на министрите за полиција и надворешни работи на Наполеон.