Победата на Џо Бајден во Невада стана официјална


Врховниот суд во Невада во вторникот ја направи победата на Џо Бајден во државата официјална, одобрувајќи го последното броење на гласовите од изборите на 3 ноември.

Едногласната одлука на седумте непартиски судии ги испраќа резултатите до демократскиот гувернер Стив Сисолак кои ќе му дадат на Бајден шест електорски гласови од бојното поле на западот на САД.

Судската акција ги запре легалните напори на републиканците да го спречат испраќањето на гласачките ливчиња по пошта до сите 1,82 милиони активни регистрирани гласачи и потоа да се запре пребројувањето на 1,4 милиони гласови.

Предвидено е шесте демократски електори од Невада да се состанат на 14 декември во главниот град на државата Карсон Сити.

Бајден победи во Невада со 33.596 гласови, според резултатите одобрени од избрани службеници во 17-те окрузи на Невада.

Бајден доби 50,06% од гласовите, а Трамп 47,67% од гласовите.

Државниот секретар на Невада, Барбара Чегавске, републиканец, која го избегнуваше вниманието на јавноста во последните неколку недели, ги презентираше резултатите пред судот.

Невада беше една од неколкуте држави што требаше да ги потврдат изборите во вторникот. (АП)