По темнина, доаѓа светлина: Италијанскиот „Вог“ со празна насловница

Италија- Насловницата на априлското издание на  Vogue Italia планирано да се објави в петок, на 10 април, наместо манекенка или славна личност , ќе биде празна, во знак на жртвите од коронавирусот.

„Во својата долга историја која се протега на повеќе од сто години, Вог мина низ војни, кризи, терористички акти. Нејзината најблагородна традиција е никогаш да не изгледа поинаку“, напиша главниот уредник Емануеле Фарнети во своето писмо на уредникот, кое беше објавено и делумно како наслов на Инстаграм.

Тој објасни како од пред само две недели, Vogue Italia работеше на издание што требаше да биде објавено во тандем со L’Uomo Vogue. Но, додека пандемијата „Ковид-19“ продолжи да се шири, и на глобално ниво и во рамките на Италија, тимот реши да започне одново.

„Да се ​​зборува за што било друго – додека луѓето умираат, лекарите и медицинските сестри ги ризикуваат нивните животи и светот се менува засекогаш – не е ДНК на Vogue Italia“, продолжи Фарнети.

Визуелноста на празна насловница е да ги евоцира многуте симболи што белата боја ги претставува – „почит“ “повторното раѓање, светлината по темнината, збирот на сите бои;” „бојата на униформите што ги носат оние кои си го ставаат својот живот на линија за да ги спасат нашите;“ „простор и време за размислување, како и за молчење;“ можност за создавање“.

„Пред сè: Белата не е предавање, туку празен лист што чека да се напише, насловната страница на новата приказна што ќе започне“, напишал Фарнети.

Vanity Fair Italia – која објавува тематски изданија, вклучувајќи ги нејзините изданија #IoSonoMilano, #ILoveItalia и #IoCiSono, како одговор на пандемијата – оваа недела објави и нова корица, како платно насликано со триколорите на италијанското знаме.