По шест години судска битка: Имотот на Принс од 156 милиони долари ќе се дели меѓу наследниците


 

САД- Семејството на Принц и советниците ја решавија распределбата на имотот на пејачот вреден 156 милиони долари Семејството на поп-ѕвездата постигна договор за поделба на неговиот имот од 156 милиони долари по шестгодишна правна битка откако пејачот почина без тестамент.

Ѕвездата почина на 57-годишна возраст во април 2016 година од предозирање со фентанил во неговиот дом во Пајсли Парк надвор од Минеаполис. Без брачен другар или живи деца, имотот на Принс премина на неговите шест полубраќа и сестри, кои не можеа да се договорат за планот за дистрибуција и често завршуваа на суд.

Тројца од наследниците ги продадоа своите акции на компанија наречена Primary Wave, која ги откупи нивните права на обемниот каталог на песни на Принс во август минатата година. Тројца други ги задржаа своите акции и ангажираниот долгогодишен советник на принцот Л Лондел Мекмилан и Чарлс Спајсер да управуваат со нив.

Во јануари, наследниците се согласија на вреднување на имотот од 156 милиони долари во соработка со Службата за внатрешни приходи и Комерика банка, администратор на имотот.

Во понеделникот, судија од Минесота го потпиша договорот, со кој се делат 6 милиони долари во готовина плус многукратно од музичките права и други нематеријални имоти меѓу тројцата преостанати наследници, нивните семејства, нивните советници и Primary Wave.

Во изјавата добиена од Билборд, портпаролот на Primary Wave рече дека компанијата е „исклучително задоволна што процесот на затворање на имотот на Принс сега е финализиран“.

„Принс беше икона суперѕвезда и овој трансфер надвор од јурисдикција на судот поставува професионален, квалификуван менаџмент“, рече Primary Wave. „Кога го објавивме нашето стекнување на дополнителните очекувани интереси во имотот минатата година, со што нашиот сопственички интерес до 50%, нашата цел беше да го заштитиме и зголемиме неспоредливото наследство на Принс. Со распределбата на имотот, се радуваме на силна и продуктивна работна врска“.

Во текот на правниот процес, имотот собра неколку постхумни или архивски изданија на Принс со различни партнери на етикетата, вклучувајќи го Welcome 2 America и реизданија на Purple Rain, 1999 година и Sign o’ the Times. (Гардијан)