Плејбој запира со печатење на списанието поради коронавирусот


САД – Плејбој, едно од најпознатите списанија во светот, нема да излегува во печатена верзија. Пролетното издание, што во трафиките ќе излезе за една недела, ќе биде последното во 2020 година,  можеби и последно печатено издание воопшто.

Извршниот директор на Плејбој, Бен Кон истакна дека одлуката не е донесена ненадејно, туку дека раководството веќе подолго време планира списнието да го направи дигитално, а ширењето на коронавирусот само го забрзал процесот.

– Со брзото ширење на пандемијата се нарушува производството и на сите ни стана јасно дека сега е вистинското време Плејбој да се префрли од печатено во дигитално издание. Желбата е Плејбој да ги задоволува потребите на читателите секој ден, не само на секои три месеци. Медиумите постојано се менуваат, а печатеното издание доаѓа во рацете на само мал дел од фановите, рече Кон.

Тој додаде дека во 2021 година ќе продолжи печатењето на специјални изданија затоа што Плејбој започна како печатено издание и тоа е дел од неговата историја.

Во 2016 година, списанието престана да објавува фотографии од целосно разголени жени затоа што интернетската порнографија направи овој вид фотографија да изгледа старомодно и здодевно.