Пиењето кафе ви го продолжува животот-научниците знаат колку шолји ви требаат на ден


Пиењето три шолји мелено кафе на ден – но не инстант – може да ви помогне да живеете подолго, покажува новото истражување.

Речиси половина милион Британци запишани во студијата за Биобанк во Обединетото Кралство беа поделени според внесот на кафе – оние кои не пиеле ниту една, оние кои пијат до три шолји и оние кои пијат повеќе од три дневно.

Наодите покажаа дека умерените пијат кафе, кои консумираат до три шолји дневно, имаат 12 отсто помали шанси да умрат во текот на 11-годишниот период на студијата. Тие, исто така, имале 17 и 21 отсто помали шанси да умрат од срцеви заболувања или мозочен удар, соодветно.

Во текот на периодот на студијата, 3,4 отсто од умерените пијат кафе умреле, во споредба со 3,7 отсто од апстинентите и четири отсто од љубителите на кофеин.

Меѓу оние кои пијат кафе, една петтина претпочитале без кофеин, четвртина пиеле мелени зрна и нешто повеќе од половина се одлучиле за инстант кафе. Здравствените придобивки од кафето, сепак, се однесуваат само на меленото и кафето без кофеин, а не се забележани кај оние кои пијат инстант кафе.

Кафето без кофеин има и здравствени придобивки

„Иако меленото кафе беше поврзано со намалена смртност од сите причини и кардиоваскуларни болести, не најдовме статистички значајна поврзаност помеѓу редовното консумирање инстант кафе и здравствените резултати“, напишаа научниците во нивната студија.

„Разликата меѓу различните видови кафе може да се објасни со разликите во нивниот процес на производство, бидејќи тие содржат различни хемикалии“.

Истражувањето исто така покажа дека меленото кафе без кофеин има здравствени придобивки, бидејќи оние кои редовно се одлучувале за без кофеин имале помал ризик од смрт во споредба со оние кои воопшто не пиеле кафе.

Исто така, беше откриено дека бидејќи кафето без кофеин го намалува ризикот од смрт во споредба со оние кои воопшто не пиеле кафе, придобивките од кафето само делумно доаѓаат од кофеинот, а антиоксидантите и другите хемикалии веројатно играат клучна улога.

Д-р Захра Раиси-Естабраг, коавтор на студијата од Универзитетот Квин Мери во Лондон, рече: „Повеќето од учесниците пиеле или мелено или инстант кафе. Меленото кафе во умерени количини беше поврзано со помал ризик од смртност – но оваа придобивка не беше пронајдена кај редовните кои пијат инстант кафе.

„Причината зад ова може да се однесува на различниот процес на производство на земјата и инстант формите бидејќи содржат различни адитиви“.

Повеќе од три шолји дневно се поврзани со послаби резултати

Несовпаѓањето помеѓу здравствените придобивки од меленото и инстант кафето треба да биде во фокусот на идните истражувања, велат научниците.

Но, додека умереното конзумирање на мелено кафе се покажало како корисно, повеќе од три шолји дневно биле поврзани со полоши здравствени резултати.

„Анализата покажа дека пиењето кафе со лесно до умерено е поврзано со намален [ризик], додека високото внесување кафе е поврзано со зголемена смртност од сите причини и кардиоваскуларни болести, во споредба со нула луѓе кои пијат кафе“, пишуваат истражувачите во трудот, објавен. во Европскиот весник за превентивна кардиологија.

Коавторот на студијата, д-р Пал Маурович-Хорват, директор на Центарот за медицински слики на Универзитетот Семелвајс, рече: „Користејќи скенирања со магнетна резонанца, успеавме да го анализираме ефектот на редовното внесување кафе врз структурата и функцијата на срцето.

„Откривме дека редовното консумирање кафе е корисно за здравјето на срцето, со сугестија дека може да ги забави срцевите промени поврзани со стареењето“.

Студијата се надоврзува на транша од трудови кои го истражувале влијанието на кафето врз здравјето, со жестока дебата за тоа дали е добро или лошо. Овој труд му дава значителна тежина на аргументот дека пијалокот е корисен.

„Колку што знаеме, ова беше најголемата студија до сега која се фокусираше на ефектот на кафето врз кардиоваскуларното здравје“. (Тудеј)