Пет знаци на кои мора итно да реагирате-ќе спасите живот: На секои 2.5 секунди умира по некој, а симптомите се слични на грип


Раното препознавање на сепса може да спаси живот.

Сепсата е клинички синдром и состојба од која некој умира на секои 2,5 секунди во светот. Годишно, речиси 50 милиони луѓе заболуваат од сепса, а таа одзема околу 11 милиони животи и е најчеста причина за смрт. За оваа состојба своевремено проговори и докторката Јелена Величковиќ, која посочи дека Србите грешат затоа што мислат дека сепсата настанува само како последица на компликации од операција.

Официјалната дефиниција за сепса е дека тоа е клинички синдром кој се карактеризира со тешка органска дисфункција, односно дефект на некој орган предизвикан од несоодветен или неприлагоден одговор на домаќинот на инфекција. „Да се ​​дејствува брзо и да се побара помош на време може да спаси животи, особено со примарна сепса кај здрави луѓе. Сепсата обично започнува со инфекција, на пример во белите дробови, кожата или урината. Во раните фази, симптомите може да бидат нејасни и тешко да се препознаат дури и од лекарите.Проблемот е што симптомите се слични на грип“, вели д-р Колин Бег од хуманитарната организација за истражување на сепса FEAT.
Ова се знаците по кои треба веднаш да дејствувате:

Температура
Сепсата може да предизвика кај пациентот да развие висока температура како дел од имунолошкиот одговор, иако во некои случаи тие ќе развијат ниска температура (хипотермија). Лекарот посочува дека хипотермијата кај сепса е поопасна и носи поголем ризик од смрт отколку кога пациентот ќе развие висока температура.

Треперење
Сепсата може да предизвика и неконтролирано треперење, што е еден од одговорите за борба против инфекцијата. На овој начин телото се обидува да ја зголеми температурата, па советот на лекарот е апсолутно никогаш да не го игнорирате овој симптом.

Конфузија
Со почетокот на сепсата, може да се појави оток што го отежнува дишењето и доведува до пад на нивото на кислород. „Ниското ниво на кислород во крвта може да предизвика ментална конфузија и делириум“, објаснува докторот.

Намалено мокрење
Како што напредува сепсата, крвниот притисок се намалува. Тоа значи дека не може да се испумпува доволно крв и кислород во органите на телото. Ова може да предизвика откажување на органите, вели докторот, а кога бубрезите почнуваат да откажуваат, тоа може да доведе до намалена урина.

Ладни раце и нозе
„За време на сепса, механизмот за згрутчување на крвта работи прекувремено. Хранливите материи не можат да стигнат до ткивата на прстите, рацете, рацете, прстите, стапалата и нозете и ткивата почнуваат да умираат“, објасни докторот.

Овие симптоми може да бидат и показатели за други здравствени проблеми, но комбинацијата од два или повеќе од нив што се влошуваат значи дека треба да се јавите на Брза помош. Со секој час одложено лекување, шансите за преживување се намалуваат за повеќе од 7 проценти, според докторот.