Пет од седум пациенти на Инфективната клиника излекувани со крвна плазма


Седум пациенти од Клиниката за инфективни болести примиле плазма, а пет од нив се излекувани, јави Канал 5.
Плазма може да даруваат луѓе кои го прележале Ковид-19 на клиниката за трансфузиологија. Доктор Илир Демири од инфективната клиника објаснува, дека кај пациентите кои примеле плазма делувала и дала добри резултати  кај пет пациенти, а двајца кои биле во тешка здравствена состојба починале.
Кај пациентите седум дена по примањето на плазмата состојбата многу се подобрила.
Досегашните искуства покажале дека плазмата треба да ја примаат пациенти кои се во категоријата на средно и средно-тешки пациенти.
Целиот текст ТУКА.