Пендаровски не гарантира дека ќе потпишува вонредни состојби до избори

Претседателот Стево Пендаровски добил согласност од двајцата лидери на политичките партии, Зоран Заев и Христијан Мицкоски, за лидерска средба што се очекува да се одржи помеѓу 10 и 12 мај.

Во интервју за емисијата „360 степени“, Пендаровски рече дека покрај здравствената состојба со вирусот, на средбата треба да се зборува и за претстојните парламентарни избори. Во ситуација кога втората одлука за вонредна состојба ќе истече на 16 мај, Пендаровски вели дека ќе се создаде уште една правна нејаснотија помеѓу правото на Владата да донесува укази и потребата Собранието да ги одобри уредбите што се донесени или да се усвојуваат нови закони потребни за надминување на ситуацијата.

Тој не гарантира дека е подготвен постојано да прогласува нови вонредни состојби сè додека не дојде времето за редовни избори во декември.