Папата Франциско: Хомосексуалноста не е злосторство

„Сите ние сме божји деца и бог нѐ сака такви какви што сме“, изјави папата во интервју за АП


 

Папата Франциско ги критикуваше законите кои ја криминализираат хомосексуалноста како „неправедна“, велејќи дека Бог ги сака сите свои деца такви какви што се и ги повика католичките бискупи кои ги поддржуваат законите да ги пречекаат ЛГБТК луѓето во црквата.

„Да се биде хомосексуалец не е кривично дело“, рече Френциско за време на интервјуто во вторникот за Асошиетед прес.

Франциско призна дека католичките бискупи во некои делови од светот ги поддржуваат законите кои ја криминализираат хомосексуалноста или ја дискриминираат ЛГБТК заедницата, а тој самиот се осврна на ова прашање во смисла на „грев“. Но, тој ги припиша таквите ставови на културните средини и рече дека епископите особено треба да поминат низ процес на промена за да се препознае достоинството на секого.

„Овие епископи мора да имаат процес на преобраќање“, рече тој, додавајќи дека треба да применуваат „нежност, ве молам, како што има Бог за секој од нас“.

Околу 67 земји или јурисдикции ширум светот ги криминализираат консензуалните истополови сексуални активности, од кои 11 можат или наметнуваат смртна казна, според The Human Dignity Trust, кој работи на ставање крај на таквите закони. Експертите велат дека дури и таму каде што законите не се спроведуваат, тие придонесуваат за вознемирување, стигматизација и насилство врз ЛГБТК луѓето.

Обединетите нации постојано повикуваат на крај на законите кои целосно ја криминализираат хомосексуалноста, велејќи дека тие ги прекршуваат правата на приватност и слободата од дискриминација и ги прекршуваат обврските на земјите според меѓународното право за заштита на човековите права на сите луѓе, без оглед на нивната сексуална ориентација или родов идентитет.

Прогласувајќи ги таквите закони за „неправедни“, Франциско рече дека Католичката црква може и треба да работи за да им стави крај. „Тоа мора да го направи. Мора да го стори тоа“, рече тој.

Франциско го цитираше катехизмот на Католичката црква велејќи дека хомосексуалците мора да бидат добредојдени и почитувани и дека не треба да бидат маргинализирани или дискриминирани.

„Сите ние сме божји деца и бог нѐ сака такви какви што сме и за силата со која секој од нас се бори за своето достоинство“, рече Франциско зборувајќи за АП во хотелот во Ватикан каде што живее.