Паметниот прстен на Apple наскоро  на пазарот, ќе контролира и други уреди на компанијата


Долгоочекуваниот влез на Apple во технологијата за паметни прстени се чини дека е при крај, а извештаите сугерираат дека технолошкиот гигант се подготвува да ја надмине фазата на патент. Според Electronic Times, развојот на Apple укажува на претстојниот производ подготвен за пазарот.

„Се чини веројатно дека комерцијализацијата е блиску“, се вели во извештајот, цитирајќи увид од синџирот на снабдување. Иако спецификите во врска со датумот на издавање на „Apple Ring“ остануваат непознати, сегашните пазарни услови сугерираат брзо пристигнување.

Интересот на Apple за технологијата на паметни прстени датира од пред неколку години. Во 2015 година, Блумберг претстави патент на Apple кој опишува прстен опремен со екран на допир. Во следните години, се појавија дополнителни патенти кои предвидуваа разновиден прстен способен да контролира голем број поврзани уреди, вклучувајќи Mac, Apple TV, iPad и VR опрема.

Најнови случувања

Неодамнешните обелоденувања на Patently Apple открија уште еден патент, овој пат во САД, кој покажува паметен прстен со можности за NFC. Важно е да се напомене дека овој прстен потенцијално може да послужи како контролер за слушалките за мешана реалност на Apple Vision Pro – производ за кој Apple допрва треба да издаде посебен физички контролер. Овој стратешки потег се усогласува со склоноста на Apple за поврзани уреди, нудејќи беспрекорна интеграција во нивниот екосистем.

Стратешкиот пристап на Apple

Apple обично чека пред да лансира нови видови производи. Тие сакаат да чекаат додека технологијата навистина не стане квалитативна и додека многу луѓе не се заинтересираат. Apple Watch е добар пример за ова. Стана популарен затоа што Apple го чекаше вистинскиот момент да го лансира. Сега изгледа планираат да го направат истото и со паметен прстен.