Овој помалку познат град е прогласен за европски град на годината (Видео)


Холандски град ја доби престижната титула „Европски град на годината“. Има канали, велосипеди и музеј полн со слики на Ван Гог.

Не, не е Амстердам, туку историскиот град Амерсфорт. Градот, кој се наоѓа западно од Амстердам, има центар на стариот град со згради кои датираат од средниот век. Речиси кружната улица Muurhuizen е позната како една од најубавите во целиот град, а туристите сакаат да шетаат по неа, да застануваат покрај продавниците и да јадат во еден од рестораните.

Како и главниот град на Холандија, Амерсфорт има и каналски систем, полн со мостови и порти, кои може да се истражат при патување со брод. А за љубителите на уметноста, градот е дом на втората по големина колекција на слики на Ван Гог. Тоа е, исто така, родното место на неопластичен уметник Пиет Мондријан, а посетителите можат да се упатат кон Мондријаанхуис, родното место и домот на сликарот.

Ако барате прекрасни глетки, градот секако ги има. Кулата на Ливе Врува е сè што остана откако првобитната црква беше случајно крената во воздух. Висок е само 100 метри, но доколку се искачите ќе бидете наградени со прекрасен поглед на градот.

Амерсфорт беше награден како најдобар во Европа од Лондонската академија за урбанистичко планирање, која го посети градот за да ја процени неговата одржливост, урбанистичко планирање и управување. Исто така, беше пофалена за квалитетот на животот во кој жителите можат да уживаат, како и за тоа како го одржува својот карактер и наследство.

„Амерсфорт се фокусира на благосостојбата и среќата на своите граѓани, од преместување до ограничувања на автомобилите до обезбедување разновидни и висококвалитетни домови по пристапни цени“, рече жирито. Амерсфорт беше во потесниот избор за наградата заедно со Естепона во шпанската Коста дел Сол и Ексетер во Девон, Англија.

Ако сакате да го посетите Амерсфорт, доста е лесно да стигнете таму. Или ќе треба да летате до аеродромот Шипхол во Амстердам или да одите со Еуростар до Амстердам Централ. Возовите сообраќаат до Амерсфорт од Амстердам Централ. Секој час има два брзи воза кои ќе ве однесат таму за околу 30 минути.