Овој минерал е еден од клучните состојки на балансираната исхрана


Сулфурот е минерал кој е дел од кожата, косата и ноктите, како и сврзното ткиво и ‘рскавицата, односно мускулите и зглобовите и е еден од клучните хранливи материи особено важни за здравјето.

Kога станува збор за хранливи материи кои се особено важни за здравјето, малкумина би помислиле на сулфур. Но, навистина има што да се каже за овој минерал, кој е дел од кожата, косата и ноктите, како и сврзното ткиво и ‘рскавицата, односно мускулите и зглобовите.

Сулфурот е вклучен во многу телесни процеси, вклучувајќи го и метаболизмот на протеини, јаглени хидрати и масти. Ја поттикнува циркулацијата, варењето и отстранувањето на штетните материи од телото, силно делува против микробите и го потиснува воспалението, го балансира крвниот притисок, холестеролот и шеќерот.

Каде се сè наоѓа?

Сулфурот се наоѓа во многу природна храна. Го има во јајцата, месото, рибата, млекото… Добри извори на сулфур се аспарагусот, мешунките (особено грашокот, гравот, сојата), јаткастите плодови и житариците, а посебна приказна е зелката.

Зеленчукот од семејството на крстовиден зеленчук – брокула, карфиол, кељ, зелка, ротквици, бриселско зелје, рен, ротквици, репа – содржат изобилство на лековити сулфурни соединенија, од кои најистакнат е сулфорафан – многу важен за општото здравје.

Колку подолго се готви зеленчукот, толку повеќе се губи сулфур, па се препорачува само кратко загревање. Доволно е само пет минути да се вари или да се вари зелката на пареа – на овој начин може да се задржат корисни сулфурни соединенија и фини вкусови. Ако главите од зелката се варат повеќе од пет минути, почнуваат да ослободуваат водород сулфид, што е причина за непријатниот мирис и губење на вкусот.

Изобилство на сулфур се наоѓа и во кромидот, лукот и другите сродни видови како празот и лукот. Најпознати се нивните сулфурни соединенија алицин, алиин и ајеон, а освен што се лековити, даваат и карактеристичен пикантен вкус и мирис. За кромидот, правило е да се загрева што помалку за да се заштеди сулфур. Исто така, добро е да се знае дека со сечењето кромид се ослободуваат ензими кои создаваат сулфурни соединенија. Колку е пофино исечен кромидот или лукот, толку повеќе се произведуваат лековити сулфурни материи. Можете дополнително да придонесете за овој процес со тоа што ќе оставите исечен кромид или лук да отстои најмалку пет минути, по можност десет минути, пред да јадете или да подготвите храна.

Корисен е како додаток во исхраната, но и во надворешна примена

Сулфурот е достапен и во форма на додаток во исхраната познат како МСМ (метил сулфонил метан). Станува збор за вид на органски сулфур кој нормално го има во организмот, а се препорачува за детоксикација, зајакнување на имунитетот и подобра подвижност, како и за поздрава и поубава кожа, коса и нокти.

Сулфурот е корисен и при надворешна апликација, односно на кожата, почнувајќи со капење и терапија во термална сулфурна вода, карактеристична за бањите во нашата клима. Термоминералната вода богата со сулфур има антиинфламаторно дејство, ја намалува болката, ја стимулира циркулацијата и метаболизмот и го забрзува заздравувањето на ткивата. Се користи при разни ревматски, респираторни, гинеколошки и кожни болести и при опоравување од операции и повреди.

Сулфурот често се додава во препаратите за проблематична кожа и скалп бидејќи го смирува воспалението, ја усогласува работата на лојните жлезди и промовира регенерација на кожата. Се покажа како корисен сојузник во решавањето на проблемите со акни, првут, себореичен дерматитис и други кожни заболувања кои бараат посебна грижа.