Овие пет зачини ќе ви помогнат побрзо да се ослободите од салото од стомакот


Доколку сакате да го стимулирате метаболизмот и да ги отстраните вишокот масни наслаги од стомакот, треба да внесете повеќе зачини и помалку сол во вашата секојдневна исхрана.

Една неодамнешна бихејвиорална студија која ги научи возрасните да ги збогатуваат оброците со билки и зачини наместо сол, резултираше со намалување на потрошувачката на натриум за речиси 1.000 милиграми дневно.

Ѓумбир

Легендата вели дека кинескиот филозоф Конфучие јадел ѓумбир со секој оброк, а сега постои наука која сугерира дека ѓумбирот може да подобри низа гастроинтестинални симптоми. Покрај лекувањето на абдоминалната болка, студија објавена во Журналот за гастроентерологија и хепатологија наведува дека ѓумбирот има способност да го забрза празнењето на желудникот.

Бибер

Биберот со векови се користи во источната медицина за лекување на бројни здравствени состојби, вклучително и воспаленија и стомачни проблеми. Исто така, една неодамнешна студија на животни откри дека некои состојки во пиперката може да имаат способност да го потиснат формирањето на нови масни клетки.

Цимет

Циметот содржи моќни антиоксиданси наречени полифеноли за кои е докажано дека го менуваат составот на телото и ја подобруваат чувствителноста на инсулин. Додавањето на цимет во исхраната го намалува таложењето на маснотии на абдоменот. Исто така, додавањето голема лажица цимет во оброкот може да помогне да се стабилизира шеќерот во крвта и да се спречат скокови на инсулин.

Кајенска пиперка

Докажано е дека кајенската чили пиперка го намалува салото на стомакот, го потиснува апетитот и ја стимулира термогенезата – способноста на телото да ја согорува храната како енергија. Студијата објавена во American Journal of Clinical Nutrition покажа дека секојдневното консумирање кајенски пиперки го подобрува губењето на маснотиите од стомакот.

Семки од синап

Научниците од Оксфорд открија дека консумирањето една лажичка сенф може да го зајакне метаболизмот до 25 проценти неколку часа по јадење. Студијата објавена во Азискиот журнал за клиничка исхрана покажа дека висцералното масно ткиво на стаорците кои се хранат со чисто свински маснотии се намалува кога исхраната била дополнета со масло од сенф.