Овие пет работи никогаш не треба да им ги правите на забите за да ги одржите силни и здрави


Оралната хигиена не подразбира само редовно четкање на забите и повремени посети на стоматолог. Имено, постојат низа правила кои треба да ги следите за да го зачувате здравјето на забите. Така стоматологот Шерон Хуанг советува што никогаш не треба да им правите на забите за да ги одржите силни и здрави. Таа наведува дека здравјето на забите не може да се мери со нивната белина и дека мора повеќе да внимаваме на оралната хигиена.

Никогаш не прескокнувајте конец со конец

Стоматологот Хуанг наведува дека некористењето забен конец е како туширање без сапун. Невозможно е да се чуваат бактериите без конец бидејќи со текот на времето оваа бактерија се развива во воспаление што дава лош здив, но може да ги нападне и другите органи во телото. Никогаш не пијте газирани сокови без сламка Газираните пијалоци се многу корозивни за нашите заби и ја оштетуваат забната глеѓ. Хуанг наведува дека газираните пијалоци секогаш ги пиеме преку сламка и веднаш ги миеме со вода за да ја неутрализираме pH вредноста.

Никогаш не користете трикови за избелување

Многу луѓе мислат дека им требаат скапи комплети за белење на заби и отстранување дамки, но овие производи можеби нема да работат толку добро како што луѓето се надеваат, па дури и може да предизвикаат штета. Исто така, многу пасти за избелување имаат абразивни состојки кои ги чистат дамките, но ја отстрануваат глеѓта.

Не користете апарати кои не се препорачани од стоматолозите

Никогаш не треба да користите исправувачи за заби без претходно да се консултирате и прегледате стоматолог. Во некои случаи, пациентите кои користеле порамнувачи дома може да изгубат коска или да бараат екстракција на заб.

Никогаш не мијте ги забите веднаш по јадење

Изненадувачки, забите се меки и четкањето веднаш по јадење може да ја уништи глеѓта. Откако ќе јадете, рН вредноста во устата опаѓа бидејќи ензимите го започнале процесот на варење. Овој процес трае околу 30 минути, по што можете да ги измиете забите.